אורגני אמיתי זה אצלכם בבית

מזון אורגני, ירקות אורגניים, מוצרים אורגניים- כולם מושגים שמקיפים אותנו.

אבל למה הכוונה באורגני.

אורגני זו הגדרה לצורת גידול טבעית, ללא התערבות של הדברה ורעלים ובתהליך גידול שקשור ומחובר לטבע ולאדם.
אבל אם נחשוב על זה רגע, באופן כללי-
המזון הכי אורגני הוא המזון שאתם מגדלים אותו. כמובן שאנחנו לא חקלאים ולרובנו אין דונמים עצומים לקום אליהם בבוקר ולעבוד אותם למחייתינו. אך עם זאת, ע"ג הציר שבין להיות חקלאי לבין מגורים בעיר וקניות בסופר- מסתתרות עוד המון פעולות "אורגניות" שטרם לקחנו בהם חלק. מהתובנה הבסיסית הזו החלה הכמיהה שלי לטבע שלימים גרמה לי בלב שלם גם לצאת מהעיר. אבל, גם בימים בהם התגוררתי במרכז תל אביב, הפכתי להיות מיני חקלאית קטנה, ואני אסביר לכם איך גם אתם יכולים להיות החקלאים הקטנים של עצמכם.
אפשר להתחיל בקטן, ממש קטן. חישבו על זה:

  • גם הנבטה של קטניות היא גידול אורגני, גידלתם נבט קטן.
  • גם גידול גרעין אבוקדו במים היא גידול אורגני, הפכתם ירק לעציץ.
  • גם גידול צמחי תבלין באדנית הוא גידול אורגני, גידלתם את העלים הירוקים שלכם לעצמכם.
    כל אלה רק חלק מהדוגמאות לגידול אורגניים שניתן להכניס הביתה כבר עכשיו,
    ככה אני התחלתי.
    לאחר מכן זה התפתח למחמצות של כוסמת ואורז שהפכו ללחמים, ואבקות מרק בעבודת יד מצמחי תבלין מיובשים, אבל גם אתם יכולים להתחיל ככה.
    אם אני הצלחתי –כולם יכולים. אני הבחורה שאפילו דגי זהב מתו לה בהפרש של כמה ימים אחד מהשני.
    הכול עניין של סבלנות, ניסוי ותהייה ואולי קצת התעניינות.
    אני חושבת שהפעולה שהכי כדאי להתחיל בה היא גידול אדנית אחת או שתיים: צמחי תבלין ומאכל ,נוי וקוסמטיקה.
    העניין מאוד פשוט ורק דורש מעט רצון והרבה אכפתיות כלפי ה"אורחים" החדשים בבית, באם תצליחו בזה, תקבלו שלל של בונוסים חזרה.
    איך עושים את זה?
    יש לרכוש אדנית ומעט אדמה ממשתלה ואת העציצים עצמם תוכלו אפילו לקנות בסופר בשקלים בודדים לעציץ או זרעים ממשתלה.
    זה עניין כה פשוט וכה משמח ונעים!

לכיkkkkkkkkkkה          לכידhhhhhה

בחרו בעציצים מסוג זה:

בזיליקום (צומח מהר), כוסברה, פטרוזיליה, שמיר, נענע מנטה (טעים בטירוף), זרעי בצל ירוק (צומח במהירות שיא), רוזמרין (מצוין לירקות בתנור) , לבנדר (לייבש ולשים בארון). תוכלו אפילו לשתול בצלצלי שאלוט מיובשים באדמה ולהתייחס אליהם כפקעות.
לא צריך ידע בגינון או בשתילה, זורעים ומטפלים לפי ההרגשה, אף טעות לא יכולה לקרות פה.
את הגזימה עדיף בעלים בודדים פה ושם ולא לגזום את כל הצמח בזיליקום לתוך רוטב הפסטה.
למתקדמים שביניכם-
אם יש לכם יותר מקום על שפת המרפסת (או מרפסת שירות קטנה שיש שם חשיפה לשמש מלאה), ממליצה לכם לקחת כמה דליים עם חורים בתחתית (של ספונג'ה יספיקו) וכמה אדניות גדולות יותר, יש גם כאלה ממש ענקיות מעץ ולגדל ירקות כמו עגבניות שרי, חסות, עלי בייבי , קייל וזוקיני!
אדמה מהחצר של הבניין , רטובה יחד עם אדמת קומפוסט ממשתלה- תעשה עבודה מצוינת.
אם כבר הגעתם עד לפה, הוסיפו לאדמה גם כמה שאריות של קליפות ירקות, והרי לכם אדנית לתפארת שמהר מאוד יתחילו בה חיים מתחת לפני האדמה. חיות אדמה אוהבות שאריות של ירקות כמו קליפות.

בירקות הנ"ל ניתן להתחיל והם ישרתו אתכם המון, הן לסלט לשייקים , לממרחים. הם צמחים בלתי נגמרים, אם תטפלו בהם בקפידה הם יכולים להביא אתכם למצב שלא תצטרכו לרכוש יותר עלים ירוקים כמעט ובכלל.

עונות הגידול- עונות הגידול של רוב הצמחים שציינתי כאן אפשריים ברוב השנה ודורשים שמש מלאה והשקייה לפי רמת היובש של האדמה. על גבי שקיות הזרעים תמצאו את כל התנאים לגידול כולל: עונה/ עומק שתילה / חשיפה לשמש ועוד, כך שתוכלו לקבל עוד המון השראה מהסטנד של שקיות הזרעים שניתן למצוא אפילו בחנויות פרחים.

הפכו את עניין השתילה, הזריעה והקטיפה לפעילות משפחתית. החל מהנסיעה למשתלה בשבת ועד קטיפת התבלינים, מניסיוני, ילדים מאוד אוהבים להיות שותפים למהלכים הללו. תוכלו בדרך זו גם להקנות להם ערכים אקולוגיים שישתרשו בהם בהמשך גם כמבוגרים.

אם אתם כבר במשתלה, קנו לכם איזה עציץ למשרד או כמה מוטות של במבוקים (נקרא lucky bamboo ) ושימו אותם בצנצנת שקופה, על השולחן במשרד.
חשוב מאוד לשהות במהלך היום (הן בעבודה) בסביבה עם השפעה צמחית, זה הופך אותנו לחיוניים וחדים מחשבתית.

הצטרפו אלי לעוד תובנות בנושא גידול מזונות וחיבור לאדמה רגשי ופיסי, לאט לאט תראו שגם בעיר אפשר לחיות כמו בכפר….

ימים של טבע
סיון נועם שדה

אז מה אתם אומרים?

  1. tamari

    הי סיון,
    איזה אתר מקסים ואיזה בלוג יפהההה!! אוהבת אוהבת. את האווירה את הצבעוניות את המסר ואת העדינות והטעם שהכל מוצג כאן! כאחת שחיה בתוך תמונות כל חייה התמונות כאן מופלאות….
    מקסים לגמרי ה כ ל!!

    • noamAdmin

      תודה רבה לך יקירה,
      חזרה אלך ובגדול.
      גם הבלוג שלך שובה לב.
      מחכה לפגישתנו בקוצר רוח :*)

להגיב על tamari לבטל

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>