ארגון ציוד למטבח בתזונה הטבעית

המטבח שלנו יהיה לרובנו מקום ההתרחשות העיקרי לגיבוש שינוי תזונתי ואי לכך שינוי באורח החיים שלנו. לאבזור המטבח שלנו וציודו בעזרים חשמליים, חיתוך ואחסון חשיבות לא פחותה מהמזון שנכנס אלינו הביתה. ציוד מטבח שימושי וזמין יכול להפוך את חווית התזונה שלנו על פיה ולנקוט בדפוסי פעולה אחרים לגמרי בשגרת היום התזונתית שלנו.
להלן המדריך לעזרים שיסייעו לכם להפוך את המטבח שלכם למקום בו נעים וקל לבשל ארוחות מזינות ולארח את יקיריכם.

לרובכם, בוודאות יש כבר חלק מסוים מאביזרי המטבח ולכן תוכלו לאט לאט לעשות את ההשלמות הנדרשות:

מעבד מזון
הליבה של המטבח הטבעי. הוא מאפשר לנו להביא את חומרי הגלם שלנו למצבי צבירה שונים ממה שהתרגלנו בעבר: טחינת מרקים, ממרחים, רטבים, תבשילי קדרה, תערובות לקציצות- כל אלה יכולים לקרות בלחיצת כפתור עם מעבד מזון איכותי. טווח המחירים הוא רחב: ישנם בלנדרים שהם גם מעבד מזון וטוחני קמחים ויש אופציה לפצל את ההשקעה הכספית ולקנות מעבד מזון בנפרד. מעבד מזון צריך להיות מספיק חזק כדי לטחון אגוזים וגרעינים ולהגיע לרמת טחינה מקסימלית וחלקה ביותר, כמו חמאת בוטנים או שמנת מאגוזי קשיו לצורך העניין. המינימום להשקעה למעבד מזון כזה ינוע מכמה מאות שקלים לכמה אלפי שקלים.

בלנדר
בלנדר פשוט יענה לנו על צורך חשוב כמו שייקים, מרקים, גלידות וכדומה. ניתן להשיג היום בלנדר במחיר של כמה עשרות שקלים שאומנם לא יחזיק לשנים ארוכות אבל יעשה את העבודה לבערך שנתיים בשימוש מסיבי. לאחר מכן תוכלו להתקדם למכשיר משולב. חשוב לרכוש בלנדר שיוכל לגרוס פירות קפואים, ירקות קשים, אגוזים ועוד, וכן יוכל לתת לנו שייק חלק ללא כל גושים ושאריות. הנ"ל יהפוך את השייק שלכם לחוויה נעימה וטעימה פי כמה.

סכין טובה לחיתוך ירקות קשים
ירקות שורש למרק, עלים ירוקים עם גבעול חזק לקצוץ, ירוקת חתוכים ומגרים כל אלה יקבלו מראה וטיפול אחרים לגמרי בין חיתוך בסכין איכותית לבין סכין שקשה לחתוך איתה. טיפול במזון שלנו אמור להיות נעים וקל והשקעה בסכין טובה תשאיר בנו רצון שוב ושוב להעשיר את גופנו במגוון מזונות חתוכים / קצוצים. סכין טובה יכולה להירכש בסכומים של אפילו עד 100 שקלים.

מגוון קרחוניות
מעבר לקרח אנחנו ממליצים להשתמש בקרחוניות על מנת לאחסן תבלינים וצמחי מאכל שערבלתם וקצצתם ותיבלתם מבעוד מועד: תערובות של עלים ירוקים ואגוזים לשייקים, חלב צמחי, שמנות צמחיות, ממרחים – כל אלה ישמשו אתכם במינונים קצובים לתוך תבשיל, ממרח או משקה לפי מינון מדויק ויעשירו את מזונכם בטעמים טריים כאילו רק כרגע הכנתם אותם. ההקפאה לא פוגמת בטעם.

צנצנות ממוחזרות במגוון גדלים
צנצנות משרתות אותנו ממספר סיבות: האחת, אקולוגית והתחשבות בסביבה– אנחנו ממליצים לעשות שימוש חוזר בכל צנצנת שקניתם, כך תתרמו לסביבה ותיישמו צרכנות נבונה וחשוב לא פחות- גם אקונומית (מזון במשקל עולה לרוב זול יותר מחלופה ארוזה).  סיבה נוספת היא : פונקציונאלית- הצנצנות משרתות אותנו במטבח ללא היכר, הן נהדרות מבחינת תצוגה, שקופות ואסטטיות וכן מגיעות במגוון גדלים שמקנה לנו יכולת להשתמש בהם לאחסון קטניות, אגוזים, תבלינים, דגנים ולמעשה הכל! הנראות של המזונות יגרמו לנו לרצון רגשי לאלתר מתכונים מרתקים ומסקרנים, עקב התצוגה היפה שלהם. עם המעבר לתזונה טבעית צריכת המזונות שלנו עוברת אבולוציה ותשימו לב אליה בכך שתבחינו כי הבית לאט לאט מתנקה מאריזות/ שקיות ומכלי פלסטיק ולכן צנצנות הן אלטרנטיבה מצוינת לאחסון מזון שנקנה באופן בלתי ארוז.

קופסאות פלסטיק במגוון גדלים: בעיקר קטנים
קופסאות אחסון גורמות לנו למקסמם את צריכת המזונות שלנו ולא לזרוק שאריות. קופסאות פלסטיק קטנות יכולות לסייע לנו להקפיא שאריות ירקות, תבשילים ליום שלא יהיה לנו כוח לבשל, קטניות שהנבטנו ועוד מיני עזרים שיסייעו לנו בימים בהם יש לנו פחות זמן לבשל. מעבר לזה ניתן להשתמש בקפוסאות גדולות לאחסון ירקות במקרר במקום שימוש בשקיות פלסטיק שמזיקות לסביבה ונזרקות לזבל.

סירים ומחבתות במגוון גדלים
סירים ומחבתות טפלון (לא אלומיניום) ובייחוד משטחי צריבה ללא שימוש בשמן מסייעות לנו לבישול דל בשומנים ומבושל היטב. חשוב להשקיע במגוון מצומצם אפילו אך יעיל מבחינת גדלים וצרכים שישרתו אתכם לטווח הרחוק: מחבת צריבה גדולה ואיכותית, 2-3 סירים בגדלים שונים, סיר נמוך לתבשילים ורטבים יספיקו בתור התחלה.

מטחנת תבלינים
כמו שציינו קודם, ישנם כיום בלנדרים שגם טוחנים קטניות לצורת קמח אך למי שידו אינו משגת, יכול לקנות מטחנת תבלינים פשוטה. היתרון הוא בכך שתוכלו לקנות קטניות, גרעינים, תבלינים ולטחון אותם מרמת גרגרים גסים ועד רמת קמח לפי הצרכים שלכם. תחסכו כסף על רכישה של קמחים שונים ותבלינים מוכנים וכן תדעו בדיוק מה יש בתערובת שהכנתם. למשל: תוכלו לקנות חומוס במקום קמח חומוס, או שקדים במקום קמח שקדים.

פומפייה מיניאטורית
לעומת הפומפייה הרגילה שלנו , פומפייה מיניאטורית מאפשרת לנו להפוך את התבלון של המנות שלנו לחלק שמשתלב במנה באופן הרמוני: שום, ג'ינג'ר ,אגוז מוסקט, שורש כורכום הם רק חלק מהדוגמאות למזונות כאלה. עד שאין לכם אחת כזו אתם לא באמת יודעים עד כמה הקטנה הזו תשרת אתכם ותגרום לכם לעשות שימוש מוגבר בתבלינים שתמיד הציק לכם שחתוכים גס מדי ופגומים בטקסטורת המנה, ולכן נמנעתם מלרכוש אותם או לחפש להם שימושים.

כולא תבלינים (כדור)
זהו אבזור שכמעט לא תמצאו  במטבחים היום, אלא אם כן מדובר בשף או בשלן מתמיד במיוחד, אבל אין סיבה שכך תראה "מציאות חייו" של כולא התבלינים. מדובר במכשיר שמאפשר לנו לכלוא בתוך כדור מחורר המון סוגים של: שורשים/ עשבים/ עלים/ זרעים של תבלינים ובעצם כל תבלון לא לעיס/או שקשה לפורר, ובעצם כל מזון  שנראה לנו שיפריע לנו אח"כ באכילת המנה. הגאונות של המכשיר הזה הוא שהוא מאפשר לערבב מגוון עצום של טעמים לתבשיל מעניין במיוחד בטעמים מסקרנים. בתבשילים אוריינטליים המכשיר הזה מאוד יסייע לכם: הודי, תאילנדי, קוראני, מזרח תיכוני ועוד. תוכלו להגיע לטעמים שלא דמיינתם בעזרתו. הנ"ל מתאים לבישול ארוך של תבלינים שאח"כ יוצאו מהמנה אבל ישאירו חותם בטעמם.

סלסילות
סלסילות ריקות מבקשות שימלאו אותן, בייחוד אם הן יפות, מן המתבקש שנאחסן בהן מזונות שילוו את התפריט השבועי שלנו, החל מירקות לבישול במטבח, פירות וירקות ברחבי הבית ואפילו סלסלה יפה של מזונות וצנצנות במשרד- תראו שכולם יבואו וירצו ביס ממה שיש שם, זאת תורה שעובדת בכל מקום- בבית, בעבודה, בטיול ועוד- סלסילות מזמינות אותנו לגשת לאוכל שלנו, נצלו זאת.

מספר קרשי חיתוך
המטבח הטבעי דוגל בטריות ולכן אנחנו מוצאים את עצמנו חותכים וקוצצים לא מעט. החל מעגבנייה קטנה ועד שלל ירקות למרק. חשוב שיהיה לכם לפחות 2 קרשי חיתוך בגדלים שונים שיקלו על העומס בסביבה המטבחית וישרתו אתכם במידה ויש אורח בבית או שאחד הקרשים מלוכלך.

קערות גדולות לעירבול סלטים
סלטים גדולים ללא יכולת לערבב אותם (אפילו עם הידיים, הכי נוח) עם כלי קיבול מתאימים, או סלטים שאין כלים ענקיים להגיש אותם  איתם יכולים להיות עניין מאוד מתסכל. לעיתים עניין כזה יכול מראש לגרום לנו (באופן בלתי מודע) להכין  סלט קטן יותר או לא להשקיע ברוטב מחוסר יכולת לערבב אותו כמו שצריך וזאת באופן קבוע. מעבר לזה, קערות גדולות מזמינות אותנו כל פעם מחדש, "לאכול" עושר, "להגיש" עושר ולחשוב מחשבות תזונתיות של עושר ומגוון, בייחוד כלפי פירות וירקות שהם אורחי הכבוד של התזונה הטבעית. בייחוד מומלצות קערות מברזל שיש להם צורה עגולה ונוחה והם עמידות משבירה וכיף לערבל איתן, כך לא תצטרכו לחשוש ותוכלו לתת לילדים להכין בהם.

מייבש מזון
למי שידו משגת, מדובר במכשיר כמעט משנה חיים בתזונה הטבעית. זה אמנם מכשיר מעט יקר, מדובר בהוצאה של כמה אלפי שקלים, אך עם זאת השימושים שלו כה רבים שעמודים שלמים לא יספיקו לכתיבה אודותיו. תוכלו לייבש פירות, תערובות לתבלינים מצמחי מאכל, ליצור קרקרים משלכם ללא קמח וללא סוכר ומלח, לרקוח תערובות גרנולה בטעמים שונים והאפשרויות בלתי מוגבלות. זהו מכשיר קל לתפעול שעושה את רוב העבודה בעצמו ומגיע עם טיימר שנכבה לאחר סיום הייבוש. שתתקדמו בתזונה הטבעית ובצרכים שלכם מאוד מומלץ לרכוש מכשיר כזה אפילו אם הוא פשוט וקטן.

לסיכום,
מטבח יצירתי הן מבחינה תזונתית והן מבחינת איבזור הוא מקום שכיף, חינוכי ויצירתי לשהות בו.
מקום בו כל בני הבית יוכלו למצוא את מקומם.

המטבח שלכם הוא הבית של הגוף שלכם, טפלו בו כראוי, בדרך התזונה הטבעית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>