בישול סיר דגנים הוא תמיד מעט בעייתי.
בבואנו להכין סיר אורז או כוסמת, ישנן כמה שיטות בישול (שיטת הפסטה/ שיטת האורז) וכן תמיד יש להקפיד על היחסים בין כמות המים לכמות הדגן.
אנחנו, ב"נועם השדה", מעוניינים שתבשלו מהבטן, כמו שהסבתות שלנו מבשלות, בלי לשנן מידות ומתכונים ידועים מראש ובלי לחשוב פעמיים אם סיר הקינואה שלכם הולך להצליח.
ולכן אנחנו מביאים לפניכם את השיטה שלנו לבישול סיר דגנים שתמיד מצליחה. נסו אותה ותיווכחו בעצמכם.
מה צריך?
- דגן מלא אורגני כלשהו / או שילוב של כמה דגנים
למשל: קינואה, אורז, כוסמת,דוחן, אמרנט ועוד.
- מים
- שמן קוקוס
איך מכינים?
1.מניחים בסיר כפית או שתיים של שמן קוקוס. ע"ג אש גבוהה.
2.מוסיפים את הדגן/ תערובת הדגנים לסיר וקולים מעט את הגרגרים למספר דקות.
3.ממלאים מים בסיר עד אשר המים מכסים את תכולת הסיר, מערבבים.
4.מוודאים שקו המים הוא בערך ס"מ או שניים מעל גובה הדגן. מחכים לרתיחה , רואים שהמים מבעבעים.
5.מורידים מהאש ומעבירים לאש נמוכה. מכסים עם מכסה תואם (אטום)- אפשר להניח נייר סופג (דו שכבתי) בין המכסה לסיר.
6.זה השלב החשוב בתהליך- פה מתחיל הטיפול הרגשי שלנו בדגן שלנו ומה שיהפוך את הסיר ללא פחות ממושלם! לאחר כ8-9 דקות, פותחים את הסיר ומערבבים שוב. טועמים או בוחנים ביד עד כמה הדגן כבר מבושל. אם לא מבושל, סוגרים וחוזרים עוד כמה דקות.
7.שימו לב שכל עוד הדגן לא מבושל, יש תמיד בסיר לפחות מעט מים בתחתית הסיר. למעשה, כל עוד הדגן לא התבשל -הוא ממשיך את תהליך הבישול בעזרת אדי המים. במידה ולא יהיו מים בסיר, תקבלו עיסה קשה ולא מבושלת. ולכן, כל כמה דקות גשו לסיר ובידקו האם הדגן מבושל ואם לא , האם יש מים בסיר, אפילו מעט מים יעשו את העבודה.
8.במידה והדגן מבושל, הורידו אותו מהאש. אם נותרו מעט מים הם יתאדו מעצמם או יספגו בדגן. (נא להכיר- זוהי הייתה שיטת האורז).
9.במידה ונקלעתם למצב שיש לכם דגן מבושל ויותר מדי מים, לא קרה כל נזק. פשוט שפכו את הדגן למסננת עם חורים בגודל תואם וסננו את הדגן ממים (נא להכיר- זוהי שיטת הפסטה).
מה למדנו? איזה תחליף זה מהווה?
בישול סיר אורז מלא (או כל דגן אחר) לא חייב להיות פעולה מעיקה ומפחידה לאלו מכם שעושים את צעדיהם הראשונים בכניסה למטבח.
ברגע שתכירו כל דגן לגופו , ותנסו שיטה זו מספר פעמים , כבר תדעו לזהות לבד מהם הזמנים המדויקים, הטמפרטורות הנכונות והמידות לכל סיר דגנים שתרצו להכין והמשימה תהא פשוטה ליישום בכל מקום וזמן, אפילו בטיול בשטח או בבית אחר שאינו ביתכם.
דגשים חשובים
- אל תחששו לפתוח את מכסה סיר הדגנים בכל שלב של התהליך, זה לא יפגום בתהליך הבישול. שכחו מה ששמעתם לגבי האיסור לפתוח סיר אורז באמצע הבישול, אנחנו מעודדים אתכם להסתקרן!
- אל תחששו לשלב דגנים לבישול ארוך כמו אורז שחור יחד עם אורז מלא רגיל, יש להם נטייה להסתדר לבסוף. הדגן שזמן הבישול שלו הוא הארוך ביותר הוא האורז השחור והדגן בעל זמן הבישול הקצר ביותר או הכוסמת ולכן אולי את שניהם יהיה קשה לבשל יחד היות וכוסמת שתבושל יתר על המידה תהפוך לעיסה לא כייפית לאכילה. מעבר לזה , כל שאר השילובים יעבדו נפלא: כל סוגי האורז המלא יחד ,כל סוג הקינואה יחד, קינואה ואמרנט, דוחן ואמרנט ועוד שילובים מעניינים. זמני הבישול המקסימלים לדגנים הבאים הם כדלקמן: קינואה ואמרנט- כ:20 דק' , אורז מלא עגול – כ:30 דק' , אורז שחור- כ:45 דק' , אורז פרא- כ:40 דק', כוסמת- כ:15-17 דק', דוחן-כ:25 דק'.
- דגנים הם חלק עיקרי בצלחת הטבעית ותמיד כדאי שיהיה לנו בבית דגן מבושל זמין וטרי. אבל דיי משעמם לאכול את אותה הכוסמת עם הבטטה יום אחר יום.
אך עם זאת, תזונה יומית של דגנים מלאים היא חשובה והכרחית בתזונה טבעית,
ולכן אנחנו מציעים לכם להכין "סיר דגן בסיסי", כלומר:
הכינו סיר דגן / או שילוב דגנים ללא תיבול ואותו התאימו באופן אישי לכל מנה בנפרד. לדוגמה:
סיר קינואה ללא מלח וללא ירקות הוא בסיס מצוין ל:
- סלט קינואה עם חמוציות וירקות שורש
- קציצות ירק עם פשתן
- בסיס (תוספת) לתבשיל קדרה
- סלט קטניות בתיבול ים תיכוני
יש לכם שאלות? רוצים להתייעץ איתנו? דברו איתנו.
כתיבת תגובה